Vedem doar ce ne convine

perspective dezvoltare personala 1.png

 

De cele mai multe ori privim totul dintr-o perspectiva personala. Atat timp cat mintea noastra accepta doar ceea ce stie, va fi greu sa acceptam si ceea ce nu stim. Intelegem atat cat suntem capabili. Si pentru a intelege mai mult, avem nevoie de antrenament.
 
Putem afla cine suntem cu adevarat, atunci cand ne confruntam cu ceva nou. Cu o schimbare ce vine pe neasteptate. Si care te pune in fata faptului implinit. In astfel de situatii vezi cum reactionezi. Fie accepti ceea ce se afla in fata ta. Fie intrii intr-o faza de negare.
 
Sunt lucruri ce putem sa le schimbam si lucruri ce nu le putem schimba. Avem nevoie sa facem diferenta dintre aceste doua aspecte. De ce? Ceea ce putem schimba, vom schimba. In anumite situatii putem influenta cursul lucrurilor in favoarea noastra. In alte situatii putem pur si simplu sa construim cu ceea ce avem deja.
 
Acele situatii in care nu mai putem face nimic, sunt cele mai dificile.  Aici intervine partea in care accepti sau ramai blocat, pentru ca nu poti accepta. Dar sa lamurim un aspect extrem de important. Nu intotdeauna putem interveni.
 

Limite

Limitele au un scop. Ele sunt necesare in anumite cazuri. Nu vorbesc doar de limitele proprii. Ci si de limitele celorlalti care trebuiesc observate, respectate. Toti, absolut toti avem anumite limite. Fiecare are libera alegere de a si le mentine sau de a le depasi. Depinde de nivelul fiecaruia de intelegere.
 
Anumite limite ne pot oferi siguranta. Protectie. Altele ne tin pe loc si nu putem inainta. Si in aceste doua cazuri trebuie sa invatam, cum sa facem diferenta. Cum poti face acest lucru? Doar testandu-le! Este nevoie de o revizuire a limitelor si de categorisirea lor.
 
Din nou voi mentiona efortul care trebuie depus. Stiu ca se vrea un fel de magie, care sa puna stop suferintei. O modalitate usoara, prin care putem obtine tot ceea ce ne dorim. Dar nu este asa. Doar prin efort, care pentru unii poate insemna suferinta, obtinem ceea ce vrem.
 

Cum sunt de fapt lucrurile si cum le vedem noi?

Situatiile difera de la caz la caz. Dar un element comun il reprezinta faptul ca, deseori vedem doar ceea ce ne convine. Ce inseamna asta? Spuneam la inceput ca mintea joaca rolul principal. Daca ea crede si intelege, atunci accepta. Daca nu, atunci nu va accepta.
 
Tot ceea ce nu stim si nu intelegem tindem sa respingem. Nu consideram ca este adevarat. Ca este posibil. De ce? Pentru ca nu avem antrenamentul necesar de a intelege ca, mai sunt si alte aspecte de care nu stim. Mai sunt si alte posibilitati. Poate fi si un alt adevar.
 
Alteori, desi vedem clar situatia din fata noastra, o negam. Este mai usor sa spui nu pot. Nu cred, nu stiu. Aici intervin acele limite care trebuiesc revizuite. In situatiile in care avem capacitatea de a intelege dar nu si puterea de a accepta, vina ne apartine. Si aceasta vina va creste in timp.
 

Ceea ce vezi nu este totul

Indiferent de cat de mult consideri ca stii, lasa loc si pentru ceea ce nu stii. Decat sa fii luat prin surprindere, mai bine anticipeaza. Este bine sa avem siguranta si increderea ca ceea ce stim este suficient. Dar in unele situatii ceea ce nu stii, te poate completa.
 
Daca lasam loc si pentru alte variante decat cele pe care le cunoastem, atunci ele vor aparea. Se vor aseza frumos in vietile noastre. Ne for fi de folos. Daca alegem sa vedem lucrurile numai prin filtrul mintii, atunci vom avea parte de surprize. Bune sau rele. Filtrele actuale trebuiesc adaptate si updatate constant. Cu cat le marim, cu atat vom vedea si mai mult.
 

Ce ne convine si ce nu ne convine

Cand vine vorba sa acceptam ceea ce este convenabil, este usor. Nu mai este necesar sa analizezi sau sa depui vreun efort. Mintea acceseaza zona de confort obisnuita. Paradigmele se regasesc. Deci mintea recunoaste tiparele. Intotdeauna vom face alegeri in functie de ce stim. Rareori ne folosim si de ceea ce nu stim.
 
Ce te faci cu ceea ce nu-ti convine? Primul impuls este de a nega. Situatia prezenta din fata ta sugereaza o alegere. Fie negi fara sa intelegi de ce, fie depui un efort si intelegi. Vom intelege fiecare diferit. Dar cel mai important, este faptul ca incercam. Cu cat incercam mai des, cu atat mai bine.
 
Aspectele inconveniente ne pot ajuta sa ne extindem aria de gandire. Si nu numai asta. Toate simturile se dezvolta. Solutiile sunt gasite doar cand apar problemele. Nu spun sa ne creem probleme intentionat, doar de dragul de a gasi solutii. Spun sa nu ne panicam atunci cand acestea apar. Din contra. Sa le privim ca pe niste piloni necesari in evolutia noastra.
 

Concluzie

Iesim putin din zona de confort si privim si din alte unghiuri.
 
Ne amintim ca ceea ce stim nu este totul.
 
Acceptam provocarile pentru ca ele ne pot dezvolta.
 
Invatam ceea ce nu stim, prin a da voie necunoscutului sa apara.
 
Respectam limitele altora. Ne concentram pe ale noastre. Le selectam si le folosim la nevoie.
 
Ne folosim de toate simturile. Observam inainte de a trage concluzii.
 
Trebuie sa intelegem ca, de noi depinde ceea ce ni se intampla. Si nu vom putea intelege doar afirmand asta. Doar printr-un efort si deschidere fata de ceea ce nu intelegem, vom putea intelege.



Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?





Comments are closed.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul, pentru a oferi functiile retelelor sociale si pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor nostri pentru a-ti oferi experiente deosebite, pentru a analiza traficul si modul de utilizare si pentru a-ti personaliza serviciile noastre. In cazul in care alegi sa continui utilizarea website-ului nostru, esti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.