Incredibil cata putere are acest cuvant. Ce impact poate avea rostirea unei promisiuni. Cata credibilitate dam atunci cand facem o promisiune si atunci cand o primim. Si cat de mult inseamna respectarea acesteia. Atat pentru tine cat si pentru ceilalti.
Este frumos sa poti face o promisiune si sa o si respecti. La fel de frumos este sa primesti o promisiune, care la randul ei sa fie respectata. Doar ca lucrurile nu merg asa de bine intotdeauna. De cele mai multe ori promisiunile nu pot fi duse pana la capat.
Ce este o promisiune? Cea mai scurta definitie o reprezinta obligatia de a respecta un angajament fata de o persoana sau de o situatie. Si pentru ca este o obligatie, aceasta poate devine o povara in timp.
Depinde ce fel de promisiuni faci. Unele pot fi coplesitoare, altele pot fi mai simple. Dar in nici una dintre situatii, nu exista garantia ca vor putea fi respectate.
De ce facem promisiuni?
Motivul poate fi diferit pentru fiecare dintre noi. Cu toate acestea exista anumiti factori comuni ce ne determina sa facem asta. Primul din lista, il reprezinta persoana catre care facem o promisiune. Intotdeauna aceasta persoana va fi una cunoscuta. O persoana draga noua, pe care o iubim.
Se intampla ocazional sa promitem si unui strain sau unei straine. Dar aceste promisiuni, de regula, nu prea sunt luate in calcul. Iar asta este bine, nici nu ar trebui luate in calcul.
Al doilea factor comun, il reprezinta dorinta celuilalt de a i se face o promisiune. Da. Iubitii si iubitele noastre vor neaparat sa auda de la noi. Promite-mi ca nu vei pleca niciodata. Promite-mi ca asa vom fi mereu. Iar lista continua.
Nu este valabil doar in relatiile de dragoste. Promisiunile sunt facute si in cele de prietenie. Ca sa nu mai mentionez cat de des este intanlita, in relatia parinti-copii. Sunt momente in care totul este frumos si bine in relatiile noastre. Simtim nevoia sa pastram acel moment pentru o vesnicie.
Un alt factor care ne face sa promitem este presiunea. Da, uneori ne simtim presati sa promitem. Doar pentru a evita un conflict. Doar pentru a scapa de gura celorlalti. Nu vrem sa-i intristam pe cei dragi. Care aproape ca, ne forteaza sa le spunem ce vor sa auda. Desi insistentele lor denota clar o fortare a lucrurilor, se continua cu promisiunile.
De ce vrem aceste promisiuni?
Daca nu am cere promisiuni ele nu ar mai fi facute. Am scapa de o povara imensa si nu numai. Ii eliberezi si pe altii. O promisiune nerespectata va aduce cu sine intotdeauna dezamagire. Increderea se pierde, relatiile se destrama. De ce?
Cei care vor promisiuni au o incredere extrem de scazuta in ei. Si pentru ca nu au suficienta incredere, plaseaza totul asupra celuilalt. Ce este mai rau este ca ei iau aceste promisiuni de bune. Se incred in ele. Fara sa inteleaga presiunea la care este supus celalalt pentru a respecta acea promisiune.
Atunci cand ceri sa ti se faca o promisiune, uiti ca tu de fapt obligi acea persoana sa-ti respecte dorinta. Asta pentru ca tu nu-ti poti implini propria dorinta si astepti ca ceilalti sa se ocupe de asta. Simti nevoia de confirmare ca ceilalti vor fi, vor face, iti vor da ceea ce ai nevoie mereu.
Este o lasitate sa vrem promisiuni, sa-i facem pe ceilalti sa ne promita. Inconstienta cu care procedam in astfel de situatii este daunatoare. Sa vrei o promisiune este ca si cum ai vrea in mod constient o dezamagire. Desi poate stii ca ceea ce ai cerut nu poate fi dus pana la capat, tot vrei acea promisiune.
Promisiunile nu ar trebui facute si nici cerute. Nu promisiunile ofera siguranta intr-o relatie. Ci efortul depus de ambele parti. Constientizarea ca totul, absolut totul este temporar. Hranindu-te cu iluzia unei promisiuni vei avea intotdeauna stomacul gol.
Angajamente ce pot fi respectate
Sunt si cazuri in care unele promisiuni pot fi respectate. Aceste promisiuni sunt mici, scurte care tin de momentul prezent. Promit ca nu intarzii. Dar chiar si asa pot interveni situatii imprevizibile. In care, desi vrei sa respecti o promisiune, nu poti. Nu tine de tine.
Este nevoie de curaj si de un caracter puternic pentru a respecta o promisiune. Satisfactia este mare atunci cand o poti duce pana la capat. Acele promisiuni de lunga durata sunt cele mai dificile. Pentru ca oricat ai incerca sa le respecti, exista posibilitatea ca tu sa nu mai vrei. Sa nu mai simti. Persoana sau situatia in cauza, nu mai merita. Motivele sunt multe.
Mai sunt si promisiuni pe care ni le facem noua insine. Aici e marea distractie. Nu simtim atat de mult obligatia de a le respecta. Dar daca reusim sa ne respectam promisiunile facute noua, atunci vom putea respecta si pe cele facute altora.
Ca sa vezi cat de greu este sa respecti o promisiune, incearca sa-ti promiti tie ceva si sa o duci pana la capat.
De ce sa nu facem promisiuni?
Poate ca intentiile noastre sunt bune. Si mai ales cand ne simtim bine, tindem sa oferim promisiuni. Uneori fara ca acestea sa fie cerute. Dar cand cineva te intreaba daca poti sa te tii de cuvant, tu nu trebuie sa spui nimic. Asta este si ideea de a te tine de cuvant. Nu-l spune. Tine-l!
Promisiunile ingreuneaza procesul vietii. Este deajuns ca luptam zilnic macar pentru a ne simti mai bine. De ce sa complicam lucrurile si mai mult decat sunt? O promisiune care nu poate fi respectata va da celuilalt dezamagire iar tie sentimentul de tradare.
Neputinta in a respecta o promisiune nu tine doar de un caracter slab. Uneori traiectoria vietii noastre se schimba. Celor carora le-am promis poate ca nu mai merita. Iar ceea ce ne-am promis noua poate ca nu ne mai ajuta. Ne adaptam constant schimbarilor. Drept urmare tot ceea ce promitem nu mai are sens.
Putem demonstra ca suntem loiali, curajosi, empatici si fara sa promitem. Sentimentul de obligatie nu va fi niciodata unul confortabil. Pentru nici una dintre parti.
Concluzie
Nu promite si nici nu cere promisiuni. Ele tin de un viitor incert unde controlul nu este in totalitate al nostru.
Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?