Cine poate spune ca nu a facut sau nu face presupuneri? Uneori, presupunerile noastre pot avea efecte daunatoare si de lunga durata. Datorita unor presupuneri, care sunt departe de adevar, ajungem in situatii conflictuale. Atat cu noi insine cat si cu cei din jur.
Ce ne determina sa facem aceste presupuneri? Pot fi multi factori, dar cei mai importanti sunt neincrederea si teama. Iar cand spun neincredere, ma refer la neincrederea in noi care inevitabil, se reflecta si in ceilalti.
Cat despre teama, stim ca poate produce o avalansa de probleme. Teama este cea care ne impiedica sa facem progrese, sa oferim incredere, sa discernem adevarul de proiectii. Si nu doar asta face teama. La nivel colectiv traim cu totii in stres si neputinta. Suntem supusi unui sistem defect, care ne influenteaza mai mult decat credem. Si ca si cand nu ar fi deajuns, ne mai luptam si cu teama la nivel individual.
Parintii fac cele mai sumbre presupuneri
Ati observat cu totii grija unui parinte fata de copilul sau. O grija care are la baza multa dragoste desigur, dar si multa frica. Ei sunt cei care fac cele mai sumbre presupuneri atunci cand, nu pot da de copii lor sau cand nu stiu ce fac acestia in lipsa lor.
In mintea lor se produc scenarii ingrozitoare. Si desi, este in fond o presupunere, ei ajung uneori sa CREADA cu tarie, ca ceva rau li s-a intamplat copiilor. Ei numesc asta o grija din dragoste, dar nu sunt constienti de efectele gandirii lor.
Intr-o oarecare masura este justificat comportamentul lor. Traim intr-o lume imprevizibila cu foare multe pericole. Chiar daca suntem buni, corecti si inocenti in suflet, avem totusi parte de experiente tulburatoare. Putem fi raniti, traumatizati si folositi in cele mai urate moduri posibile. Totusi, o gandire pozitiva, o reactie optimista, poate schimba radical realitatea noastra.
Presupunerile repetate pot deveni realitate
Personal, ma bucur atunci cand ceea ce presupun gresit, nu este adevarat. Ma bucur si atunci cand, ceea ce presupun corect, este adevarat. Insa, am realizat ca, in loc sa fac presupuneri, adica sa ghicesc adevarul, prefer certitudinea. Si asa ar fi mai sanatos pentru toti sa procedam.
Ceea ce presupunem despre o situatie sau alta, nu ne ofera certitudinea ca avem dreptate. Nu toate gandurile pe care le avem sunt de folos. Unele izvorasc din teama si indoiala. Si daca nu suntem atenti cu ce sentiment gandim ceea ce gandim, riscam sa ne creem o realitate catastrofala. Atat pentru noi cat si pentru ceilalti.
De-alungul vietii, am fost martora la schimbarile care au avut loc in vietile oamenilor dragi mie. Atat in sens pozitiv cat si in sens negativ. Ani la rand o auzeam pe bunica mea spunand ca, ea intr-o zi se va imbolnavi grav de inima. Rezultatul a fost unul cat se poate de adevarat. Ea chiar s-a imbolnavit. Cum a reusit ea sa-si prezica viitorul? Prin aceste presupuneri si ganduri repetate.
Atentie la ce fel de presupuneri facem
De preferat ar fi sa asteptam adevarul. Daca ceva sau cineva nu reactioneaza asa cum vrem sau asa cum suntem obisnuiti, sa oferim timp pentru a dezvalui situatia reala. Desigur, este posibil ca ceea ce gandim sa fie adevarat dar aceasi probabilitate este, sa nu fie adevarat.
Avand in minte acelasi scenariu mereu si oferind emotie acestor scenarii, avem sansa sa traim propriu zis ceea ce gandim. Bine ar fi ca scenariile noastre, sa fie cat mai optimiste. Grija pentru pentru cei dragi noua, nu ar trebui sa se transforme intr-o frica constanta. Ce-i drept, nu putem sa-i protejam intotdeauna dar, nici sa credem ca tot ceea ce este mai rau, se va intampla.
Presupunerile noastre ne pot afecta mai mult decat ne imaginam. Pana cand adevarul iese la iveala, noi deja am transmis energetic scenarii cumplite. Si de ce sa facem asta cand putem aborda lucrurile diferit? Cum? Prin a inlatura fricile in exces. Prin a oferi incredere si libertate de miscare celor dragi noua. Prin a ne calma si aborda lucrurile, situatiile si oamenii cu rabdare.
Neincrederea ne determina sa actionam pripit
De foarte multe ori, cand increderea in noi este scazuta sau deloc, actionam in defavoarea noastra. Spunem si facem lucruri, pe care mai tarziu le regretam. Ne grabim sa tragem concluzii, fara sa asteptam si versiunea celorlalti. Nu stim sa ascultam si nici sa comunicam pentru ca, neincrederea ne face, sa ne indoim pana si de adevar.
Intr-o relatie, neincrederea in partener conduce la gelozie si la presupuneri negative despre acesta. Chiar daca partenerul iti demonstreaza in mod repetat, ca poti avea incredere in el, faptul ca tu nu ai incredere in tine, te va face sa faci presupuneri pesimiste in continuare.
Nu vorbesc de situatiile in care, neincrederea ta este justificata. In acest caz nu mai este vorba de o presupunere, ci de o certitudine. Nu doar in relatiile de dragoste neincrederea strica bunul mers al lucrurilor. Ci in general. Foarte multe vise si talente sunt irosite, pentru ca cei care le au, nu au suficienta incredere.
In concluzie
Inevitabil facem cu totii aceste presupuneri despre o situatie sau o persoana. In mintea fiecaruia dintre noi se gasesc scenarii care mai de care. Nu putem scapa in totalitate de aceste presupuneri, in schimb, putem sa ne dirijam corect aceste probabilitati.
Poate ca dezamagirile din trecut ne-au facut sceptici in privinta celorlalti. Poate ca obisnuintele noastre vechi, nu ne dau voie sa avem ganduri mai bune. Dar orice invat are si un dezvat. Sa fim atenti la ce fel de presupuneri facem. Mai ales la acele care provin dintr-o emotie puternica.
Sa avem rabdare pana cand lucrurile se vor clarifica. Sa intelegem ca, frica si indoiala isi au rostul lor. Nu putem sa ne agatam de ele la nesfarsit si sa ne asteptam la bine. Binele si starea de bine tine de felul in care gandim. Si daca tot facem presupuneri, sa le facem despre bine si fericire😊!
Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?