Durerea are multe forme. Iar mixul de emotii pe care il simti in timp ce te doare, nu este niciodata clar. Totul e amestecat. Stii ca ai o durere fizica, emotionala sau psihica, dar nu stii de unde a aparut ea. Stii diagnosticul, dar nu si sursa.
Si toti ne temem si evitam durerea. Ba chiar fugim, incercand tot mai mult sa o ascundem prin aparente. Incercam sa pacalim durerea prin a ne distrage atentia de la ea. Iar fizicul, psihicul si interiorul continua sa ne doara. Doar ca, durerea nu incearca sa ne faca rau. Incearca doar sa ne spuna ceva.
Durerea poate fii un aliat al nostru. Daca alegem sa o privim asa si nu ca pe un dusman. In mod evident, nu putem spune ca durerea este placuta. Pentru simplu fapt ca doare. Dar durerea nu are menirea de a sta. Iar daca sta mai mult timp, este pentru ca tu o tii.
Nu te mai teme de durere
Stiu ca nu este atat de usor pe cat ai spune, dar te invit sa privesti dintr-o alta perspectiva. In primul rand nu esti singurul sau singura care sufera. Si nu, durerea ta nu este mai mare decat a altora. Gradul de comparatie nu ar trebui sa existe.
Indiferent despre ce fel de durere vorbim, felul in care o privim si felul in care o percepem, face toata diferenta. Unii dintre noi reusesc sa treaca peste durere mai repede decat altii. V-ati intrebat de ce? Nu pentru ca durerea lor este mai usoara sau mai nesemnificativa. Ci pentru ca ei, aleg sa priveasca diferit. Sa reactioneze diferit.
Durerea vine cu un scop. Sa ne atentioneze ca ceva nu este in regula cu noi si ca trebuie, sa facem ceva in aceasta privinta. La inceput vine sub forma de mici simptome, mici semnale, menite sa ne avertizeze ca, ar fi cazul sa schimbam ceva. Fie sa ne oprim din ceva, fie sa fim mai atenti cu noi.
Daca noi ignoram acele semnale de inceput, atunci durerea se intensifica. Asta inseamna ca ea, continua sa-ti spuna ca nu ai rezolvat ceea ce trebuia rezolvat. Ea nu vine sa te pedepseasca, ci sa-ti arate, sa te ajute, sa te educe si in cele din urma, sa te vindece.
Nu-ti mai creea din durere o placere
Stiu…vei spune: Dar nu este adevarat. Mie nu-mi place durerea. Ai fi surprins sa stii cat de multa lume adora durerea. Atat a lor cat si a celorlalti. Unii sunt constienti de asta, o fac cu buna stiinta, iar altii nu stiu ca le place durerea.
Dar sa vedem de ce unora le place atat de mult aceasta durere. Stim bine ca, atunci cand noi suferim sau cei din jurul nostru sufera, primim si oferim o atentie speciala. Primim empatia si compasiunea celor din jur, ba chiar ajutor si iubire. Ne simtim ascultati, intelesi si alinati atunci cand cineva este dispus sa ne ofere atentie si timp.
Dar ce se intampla cand acesti oameni de care avem nevoie, nu sunt sau nu vor sa fie alaturi de noi? Datorita durerii am reusit sa atragem atentia altora si pentru ca ne-am obisnuit cu acea atentie, ne obisnuim si cu durerea. Pentru ca prin acea durere obtinem ceva, chiar daca este doar compasiune.
Durerea poate fi vindecata
Pare greu de crezut pentru unii dintre noi, mai ales daca stau de multa vreme in suferinta. S-au obisnuit atat de mult cu aceasta emotie incat, daca ar disparea, ar simti ca ceva nu este bine. Vor crede ca daca se vor simti bine, nu vor mai avea atentia celor din jur. Pentru unii, drama este atuul lor.
Nimic nu este permanent. Nici macar durerea. Putem sa o eliminam din vietile noastre daca asta vrem. Dar pentru asta este nevoie, sa ascultam ce are durerea sa ne spuna. Fugind de ea nu are cum sa ne elibereze. Si ce are durerea sa ne spuna? Asta fiecare dintre noi o stie. Daca descoperim sursa, atunci procesul de eliminare a durerii se intampla.
Asta inseamna sa mergem inapoi? Da. Uneori, a merge inapoi inseamna a merge inainte. Revizuirea trecutului este o necesitate daca vrem ca prezentul sa decurga diferit. Daca noi continuam sa mergem inainte cu lucruri si emotii nerezolvate, sa fim siguri ca de fapt stam pe loc. Vom repeta iar si iar aceleasi greseli iar rezultatul va fi acelasi.
Cum putem sa vindecam durerea?
Prin a ne ridica vibratia. Adica, starea in care ne aflam. Atunci cand suferim, inevitabil nu ne simtim bine. Putem sa vorbim despre durere si suferinta, putem sa plangem, putem sa-i impovaram pe cei din jur cu problemele noastre, dar sa nu facem din asta o obisnuinta.
Cu cat vorbesti mai mult despre durere, cu atat te afunzi si mai mult in ea. Pentru ca tu de fapt, alimentezi sentimentul de suferinta. Mica eliberare pe care o simti, dupa ce ai spus si altora suferinta ta, nu este de ajuns pentru a te vindeca. Vei face asta din nou si din nou, crezand ca te va ajuta. Dar in realitate tu continui sa traiesti in durere doar pentru simplu fapt ca vorbesti despre ea.
Ce inseamna sa ne ridicam vibratia? Atunci cand accesam amintiri neplacute, starea noastra interioara nu este placuta. In schimb, atunci cand accesam amintiri placute, atunci si starea noastra interioara se schimba. Devine placuta. A schimba starea de rau cu o stare buna, nu este usor dar nici imposibil.
Cu siguranta ca si cei din jur ne pot ajuta, sa avem o stare mai buna. Dar nu este responsabilitatea lor sa o faca. Nu este nimeni dator sa ne faca viata mai buna. Daca vom astepta mereu ca altcineva sa ne faca sa ne simtim mai bine, devenim astfel dependenti. Devenim frustrati si dezamagiti atunci cand ei nu o mai fac.
Si atunci, ce este de facut? Sa ne ajutam singuri. Sa ne bazam pe propriile forte. Sa ne dezvoltam capacitatea de a ne schimba starea.
Concluzie
Asculta-ti durerea inainte de a o impartasi si altora. Depune zilnic un minim de efort, pentru a-ti schimba obisnuintele. Daca faci acelasi lucru mereu, nu ai cum sa obtii un rezultat diferit, respectiv o stare mai buna.
Ridica-ti vibratia accesand amintiri si emotii placute. Gaseste activitati care te fac sa te simti bine.
Alege mereu si mereu sa reactionezi diferit de felul in care ai reactionat pana acum la probleme. Cauta solutii, nu vinovati.
Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?