De ce gandirea pozitiva nu functioneaza?

gandirea pozitiva dezvoltare personala mindfulness 1.png

 

Primul contact pe care l-am avut cu termenul gandire pozitiva, a fost acum 15 ani. La acea vreme nu am inteles mai nimic, decat ca aveam posibilitatea sa atrag tot ceea ce vroiam, daca urmam niste pasi.
 
Bucuroasa ca tocmai am descoperit un secret, am incercat sa aplic legea atractiei inca din acea zi.
 
Am continuat cateva zile si nimic extraordinar nu s-a intamplat. Plus ca in tot acest timp eram ocupata cu liceul si aproape ca am si uitat de gandirea pozitiva.
 
Cu alte cuvinte, am luat cateva idei principale pe care autorul deja le subliniase pentru mine si am facut exact cum spunea acolo. Era o lectura extrem de usoara care mi-a oferit o senzatie de bine si visare.
 
Pasii pe care trebuia sa-i urmez erau atat de simpli incat, nu m-am indoit nici o clipa ca eu nu as putea face la fel. Chiar nu parea greu. Am incercat sa discut cu o colega despre ceea ce decoperisem, dar acea colega m-a intrebat: esti bine?
 

Gandirea pozitiva nu este inteleasa

Dupa un timp, uitasem complet despre gandirea pozitiva si despre legea atractiei. Dar dupa cativa ani, mi-am amintit din nou de ea. Desigur ca, nu intr-un moment bun al vietii mele.
 
De data asta am mai privit inca odata acel film si mi s-a parut ca nu era acelasi film. Insa nu filmul era diferit ci felul in care eu intelegeam.
 
Culmea a fost ca, tot nu am inteles. Am avut sentimentul pe moment ca de data asta am prins ideea si ca acum o sa practic mai mult. M-am asigurat ca nu voi omite nici un pas si am continuat sa practic.
 
Am memorat ceea ce aveam de facut si am continuat sa cred ca, daca voi aplica ceea ce altii mi-au sugerat sa fac, voi reusi.
 
Din pacate cam asta fac toti. Incearca sa aplice in vietile lor ceva ce nu inteleg cum functioneaza, ceva in care nu au depus nici un fel de efort. Vor sa obtina rezultate doar pe baza a ceea ce altii au descoperit.
 
Cumva, se vrea o reteta care sa garanteze reusita, pe care noi doar sa o copiem .
 
Multi dintre noi nu intelegem ca, gandirea pozitiva nu este ceva usor sau simplu. Ceva in care pocnesti din degete si se intampla. Cei care descriu cu usurinta rezultatele minunate pe care le poti obtine cu ajutorul gandirii pozitive, omit sa spuna despre munca pe care trebuie sa o depui, pentru a intelege personal ce inseamna gandirea pozitiva.
 

Ce inseamna gandirea pozitiva?

Dupa inca alti 4 ani in care m-am chinuit sa inteleg cum functioneaza legea atractiei si cum poate gandirea pozitiva sa ma ajute cu ceva, am inteles greselile imense pe care le faceam.
 
Deci, mi-au trebuit mai bine de 10 ani sa inteleg (si inca mai sunt multe de inteles) si sa pot in sfarsit aplica si in viata mea.
 
1. Gandirea pozitiva nu inseamna sa repeti ca un robot cuvinte pozitive.
 
2. Gandirea pozitiva este un efort constient pe care-l faci pentru a te simti mai bine. Stiind ca nu va fi usor sa practici ceva cu care nu esti obisnuit.
 
3. Sa gandesti pozitiv cere sa creezi un nou set de ganduri, obisnuite si tipare. Iar aceste lucruri necesita timp, practica , constientizare, momente de durere si nebunie.
 
Daca faci greaseala de a crede ca este usor, atunci inteleg de ce este frustrant pentru tine si de ce denigrezi acest concept.
 
4. A gandi pozitiv inseamna sa traiesti acel gand pozitiv. Adica sa-l simti in prezent. Cum? Prin amintiri.
 
Ai un trecut plin cu ele. Iar daca totusi insisti ca nu ai nici o amintire placuta care sa te faca sa te simti bine , foloseste-te de imaginatie. Atat timp cat gandesti pozitiv fara sa simti nimic, clar nu are cum sa functioneze.
 
5.Gandirea pozitiva nu va plati facturile, in schimb, iti va da starea interioara de bine, care sa te ajute sa gasesti o solutie. De ce starea interioara conteaza? Pentru ca nu prea am auzit de cazuri in care cineva extrem de stresat si tulburat in interior, sa poata lua o decizie buna.
 
6. Gandirea pozitiva nu inseamna sa fugi sau sa negi ceea ce simti cu adevarat. Ci sa intelegi ca va trebui sa lupti cumva sa depasesti momentul. Asta daca vrei desigur.
 

Rezultatele gandirii pozitive

Prima data cand am obtinut rezultate palpabile si reale, am stiut exact cum au aparut. Pentru ca am fost martora la procesul prin care am trecut. Nu a fost o surpriza sau magie, ci o confirmare a ceea ce stiam deja ca voi obtine. Increderea a jucat doar o parte.
 
Imaginatia si sentimentul de traire chiar inainte de a avea acele rezultate, au fost si acestea doar o parte. Cea mai mare parte a constat in a face ceva concret in acea directie. Adica sa muncesc, sa depun efort. Cea mai grea parte a fost sa astept si sa am rabdare.
 
Pe langa toate aceste aspecte, a trebuit sa fac o calatorie REALA in interiorul meu iar acest lucru m-a facut sa-mi pierd mintile. Mi-a fost frica si cu cat inaintam, cu atat ma durea si mai mult. A trebuit sa accept si sa am curajul sa vad toate mizeriile pe care le-am descoperit.
 
Partea amuzanta a fost cea in care mi-am amintit cum incercam eu sa aplic in cateva zile, ceva ce a durat cativa ani. Partea trista a fost sa realizez ca m-am mintit, evitand intotdeauna sa fac cunostinta cu interiorul meu.
 
Si in sfarsit partea cea mai buna si reala in acelasi timp, a fost sa experimentez in realitate ceva ce candva fusese doar o idee. Am constientizat in sfarsit ca pentru toate exista un proces de desfasurare. Care cere timp, efort, rabdare si continuitate.
 
Am fost eu scutita de incercari, frica sau obstacole? De momente de indoiala si oboseala? Nu. Nu am fost scutita. Le-am avut pe toate din plin. Nu fost usor sa renunt la zona de confort si sa fac pasi de bebelus. Nu a fost usor sa daram ceea ce am construit ca sa incep din nou.
 

In concluzie

Gandirea pozitiva poate functiona pentru toti. Iar pentru cei care nu functioneaza, inseamna ca o inteleg gresit. Si desi, nimeni nu a spus vreodata ca este usor sa gandesti pozitiv, multi cred asta. Gandirea pozitiva fara o introspectie in interiorul tau, nu va da roade.
 
Efectele gandirii pozitive, ca orice alt aspect din aceasta viata, sunt temporare. Este nevoie de fiecare data cand vrei sa te simti mai bine , sa depui un efort din nou si din nou . Cu timpul va deveni un reflex, de care te poti folosi ori de cate ori ai nevoie.
 
A gandi pozitiv inseamna sa vrei sa te simti bine. Fiind constient ca starea de bine te poate ajuta mai mult decat o stare negativa. Nu este nimic magic in a gandi pozitiv, ci o simpla realitate.



Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?





Comments are closed.

Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul, pentru a oferi functiile retelelor sociale si pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor nostri pentru a-ti oferi experiente deosebite, pentru a analiza traficul si modul de utilizare si pentru a-ti personaliza serviciile noastre. In cazul in care alegi sa continui utilizarea website-ului nostru, esti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.