Au fost situatii in vietile noastre in care am fi vrut sa cunoastem mai bine omul de langa noi. Nu-i asa? Am fi scutit timp si desigur, am fi evitat sa trecem printr-o pierdere. Atat din punct de vedere emotional cat si material.
Uneori avem de-a face cu mincinosi care au experienta, in sensul ca asta fac ei tot timpul. Deci le vine usor sa minta. Dar asta nu inseamna ca nu pot fi descoperiti. Sunt cateva lucruri esentiale la care trebuie sa fim atenti atunci cand cineva ne vorbeste.
De altfel, in cea mai mare parte tine de tine sa fii atent la ce se petrece in fata ta. Adica sa verifici ceea ce auzi. Poti face aceste lucruri mai ales daca exista un dialog. Ai si tu cuvantul si atunci poti sa vezi daca ceea ce spune celalalt este adevarat.
In functie de discutia pe care o aveti fii atent/atenta la cateva aspecte:
1. Cand raspunsul este vag – atunci cand cineva se eschiveaza in a fi clar la intrebarile pe care le pui, ar trebui sa se aprinda un beculet rosu. Desigur ca, sunt si situatii in care omul poate nu vrea sa se deschida in totalitate sau deloc. Dar in acest caz vei stii. In schimb daca se ofera sa vorbeasca, nu va stii sau nu va vrea sa dea detalii.
In cazul in care iti ofera detalii asteapta sa treaca cateva momente si intreaba din nou acelasi lucru. Aici ai ocazia de a verifica verdicitatea raspunsului. Fii atent/ atenta la prima varianta ca sa poti vedea daca si a 2 a varianta este la fel.
2. Cand repeta intrebarea – mincinosii au nevoie de timp ca sa poata minti. Da, este posibil sa nu auda, sa nu inteleaga (desi, ce nu intelegi dintr-o intrebare? Raspunsul?:) deci asigura-te ca vorbesti suficient de tare si clar. Vorbeste rar si atunci nu vei mai avea nici un fel de problema.
Repetitia este mama invataturii dar nu si in acest caz
Prin urmare, daca adresezi o intrebare si celalalt repeta intrebarea, vei stii ca trage de timp pentru a gasi un raspuns.
3. Cand vocea se modifica – cu cei pe care-i cunoastem deja este mai usor sa identificam diferenta de voce. Stim deja cum suna vocea lor. Atunci cand observi o schimbare de voce, fie ea mai subtire sau mai joasa, este semn de minciuna. Pentru cei cu care interactionezi prima data este putin mai greu sa-ti dai seama dar nu imposibil.
Exact cum am spus si la inceputul articolului, tine de tine sa fii atent/atenta de la bun inceput. O sa-ti dai seama dupa cateva momente de discutie daca vocea este constanta sau se schimba.
4. Cand incearca sa te convinga ca este sincer/sincera – cei care spun adevarul nu simt nevoia de a convinge pe cineva ca spun adevarul. Cel mult se asteapta sa-i crezi dar nu vor incepe sa se jure sau sa inceapa fraza cu „sa fiu sincer cu tine…”
Parca prea e pregatit…
5. Cand raspunsul este foarte rapid – de obicei atunci cand ni se adreseaza o intrebare ne ia un moment pentru a prelua intrebarea, pentru a o intelege sau pentru a ne aminti. Depinde de intrebare.
Daca este o intrebare ce are ca raspuns unul de moment, cu da sau nu spre exemplu, este in regula. Dar pana si acesta este un pic gandit. Poate mergi pe instinct si atunci ai nevoie de ragaz pentru a-l asculta.
Dar daca tu adresezi o intrebare de genul: ce ai gatit weekendul acesta? Si raspunsul este imediat, fara nici o ezitare, acest raspuns este unul premeditat. Pregatit. Multi mincinosi au raspunsurile pregatite inainte.
6. Cand ofera prea multe detalii – contrar punctului 1, dar sa vedem de ce. Oferind prea multe detalii este un alt mod de a trage de timp pentru a creea povestea sau raspunsul. Vrea sa para convingator sau convingatoare si atunci ofera detalii in exces.
Asa cum am spus la punctul 1, verifica inca odata. Fii atent/atenta la firul povestii, tine-l minte si apoi cere din nou raspunsul sau povestea.
Si ochii pot minti
7. Directia ochilor – chiar daca se uita fix in ochii tai nu inseamna ca aceea persoana nu minte. Minte si o face extrem de bine. Dar exista mici tradari daca te uiti cu atentie. Fata nu are doar ochi. Este si gura si obrajii si sprancenele si tot ceea ce vezi pe fata.
Atunci cand te uiti in ochii celuilalt si minti, restul fetei e in miscare. Buzele se strang insesizabil de usor. Clipirea este mai rapida sau deloc pentru ca este controlata. Spancenele se ridica (la unii mai proeminent decat la altii). Obrajii se inrosesc (in unele cazuri).
Ochii in general vorbesc de la sine chiar daca exista maiestrie in minciuna.
Iar vraja se termina…
Se spune ca minciuna are picioare scurte. Dar ce te faci daca aceste picioare sunt mai lungi in practica decat in teorie?
Sa fim atenti la ceea ce se petrece in jurul nostru si sa nu uitam ca altii sunt deja atenti la noi. Ca sa putem descoperi adevarul mai usor/repede, mai intai trebuie sa fim noi adevarati si sa traim in adevar.
Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?