Stii acel moment ? Cand totul in jurul tau si in viata ta pare ca se destrama, iar tu parca nici nu te poti misca? Esti imobilizat si in acelasi timp spectator, la turnul care se prabuseste in fata ochilor tai. Este acel moment in care, tot ceea ce ai crezut tu ca va rezista, ca va functiona, numai sta in picioare de fapt.
Cand tot ceea ce ai construit, poate cu multa implicare si speranta, se naruie iar tu stai neputincios in fata inevitabilului. Oare de ce ni se intampla astfel de lucruri? De ce ajungem in astfel de situatii?
Poate ca uneori, ceea ce construim nu are o fundatie solida. Cei cu care colaboram, indiferent de natura colaborarii, nu sunt oamenii potriviti. Poate ca, ceea ce vrem sa stea in picioare, sa functioneze, nu ne face de fapt bine. Doar ca, nu poti vedea asta la prima vedere.
Fii atent/atenta la semne
De foarte multe ori, suntem ,,avertizati,, in diferite moduri ca, ceea ce facem nu este bine. Avem sentimente interioare ce nu ni le putem explica, dar care sunt acolo pentru a ne spune ca, directia noastra nu este cea potrivita.
Este necesar, sa dam atentie intuitiei noastre atunci cand aceasta incearca sa ne spuna ceva. Cum incearca intuitia sa ne spuna ceva? Printr-un gand, printr-o idee care se tot repeta, printr-un sentiment de care nu poti scapa, printr-o indoiala fata de cei din jurul tau. Corpul tau si intreaga ta fiinta incearca sa te protejeze, oferindu-ti tot felul de semnale.
Unii le numesc semne, altii sentimente pe care nu le pot ignora. Iar daca alegi totusi sa le ignori, in cele din urma, ti se va dovedi ca ceea ce ai simtit atunci, era adevarat. Este acea senzatie, acel fior uneori, care iti spune in mod clar ca, ceva nu este in regula.
Si de ce sa asteptam ca totul sa se naruie, cand putem preveni acest lucru?
Lectiile se pot invata si din greselile altora
Avem in jurul nostru un infinit de exemple despre, cum ar trebui si cum nu ar trebui sa procedam. In mod evident, avem parte si de experiente unice care, au menirea sa ne invete o lectie doar pentru noi. Insa, de cele mai multe ori, lectiile celorlalti sunt si lectiile noastre.
Oricat de diferiti credem ca suntem, in realitate trecem prin experiente asemanatoare. Doar ca noi, avem tendinta de a crede ca noua nu ni se va intampla la fel. Vrem sa incercam chiar daca altii, au mai incercat inaintea noastra si nu au reusit. Vrem sa inaintam intr-o situatie, chiar daca vedem ca nu merge inainte.
Si oricat ne-ar spune cei din jur, ce sa facem si ce nu, decizia va sta intotdeauna in mainile noastre. Oricat ne-am incapatana sa fortam lucrurile sa mearga, daca nu este pentru noi, nu va functiona. Dar noi ne atasam repede de lucruri, de persoane, chiar si de o idee. Poate ca uneori, intentiile noastre nu sunt tocmai cele mai bune. Si atunci, nimic din ce vrem sa obtinem, nu are cum sa reziste in timp.
Ce facem atunci cand totul se darama?
Nimanui nu-i place ideea de a lasa totul sa se naruie. Mai ales daca ai lucrat din greu, te-ai implicat, ai pus incredere si ai avut asteptari. In astfel de situatii e cumplit de greu, sa accepti pur si simplu ca, ceea ce tu ai construit se darama.
Indiferent de situatie, fie ca este vorba de cariera sau plan personal, nu va fi niciodata usor sa privesti, cum totul dispare. Multi dintre noi, nu mai avem puterea de a incepe totul de la zero. Increderea se pierde, motivatia dispare, iar entuziasmul lispseste cu desavarsire. Apare indoiala si lipsa de implicare, pentru ca frica de nu pierde si de a suferi din nou, este foarte mare.
Dar ce inseamna viata? Doar bine si reusite? Chiar nu vedem ca toti trecem prin situatii similare? De ce avem noi senzatia ca doar noua ni se intampla? Cand ceva nu merge asa cum ne-am propus, avem tendinta de a ne supara si de a ne impotrivi unui nou curs. Dar, doar pentru ca nu se intampla asa cum vrem si mai ales cand vrem, asta nu inseamna ca nu vom reusi.
Priveste esecul ca pe un succes
Multi ne temem de esec si de respingere. Asta pentru ca, le privim ca pe ceva rau. Ideea de a nu fi vazuti prost in fata celorlalti, de a nu da satisfactie celor care nu vor sa reusim, ne ingrozeste si ne consuma inutil. Insa asta nu este decat mandria noastra. Este orgoliul nostru, care se simte ranit si amenintat.
Intr-o mare masura, este si perspectiva noastra limitata, care ne impiedica sa observam lucrurile si din alt unghi. Foarte putini dintre noi se bucura de o respingere. Pana la urma nu este un sentiment tocmai placut, dar binecuvantarile vin de cele mai multe ori sub forma de ghinion.
Succesul, care inseamna ceva diferit pentru fiecare, nu are o formula concreta si nu functioneaza pentru toti la fel. Dar punctul comun pe care, noi toti il atingem in obtinerea succesului, este esecul. De cate ori trebuie sa esuam pentru a reusi? Nimeni nu stie. In schimb, ceea ce stim despre esec este ca, el face parte din noi toti. Cu totii esuam. Nimeni nu este scutit de acest lucru.
Concluzie
Cine si-ar dori sa locuiasca intr-un castel de nisip? Cine ar avea incredere in ceva, ce se poate darama atat de usor? Probabil ca nimeni. Doar ca uneori, noi nu stim ca locuim intr-un castel de nisip. Nu stim ca investim timp, energie, dragoste, in ceva ce nu va rezista. Nu sunt sigura ca, daca am stii, ne-am opri sau am renunta.
Unii dintre noi, iubesc iluziile pentru ca asa, este mai confortabil. Dar atunci cand devenim constienti de fundatia subreda pe care vrem sa construim, ar trebui sa ne oprim. Sa privim lucrurile dintr-o perspectiva diferita si sa construim diferit.
Sa acceptam esecul ca pe un efort in directia succesului. Sa acceptam respingerea ca pe un dar pentru care, vom multumi mai tarziu. Acceptarea diminueaza durerea, elimina iluziile si ne ajuta sa innotam prin probleme. Si prima iluzie care ar trebui eliminata este siguranta. Garantia pe care toti o vrem insa pe care, nu o avem niciodata.
Asadar, draga suflet, in calatoria asta pe care o avem pe pamant si care este destul de imprevizibila, vom avea multe incercari. Vom pierde totul doar pentru a incepe, sa castigam cu adevarat.
Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?