Ati auzit cu siguranta, cel putin odata, pe cineva spunand ca se confrunta cu o adictie. Mai exact, ceva de care nu poate scapa.
Dar ce inseamna adictie si in ce aspect al vietii noastre activeaza ea? Adictia este o dependenta, o placere neobisnuit de placuta, o adrenalina din care ne hranim tot timpul si fara de care, o luam putin razna😊.
In ce context putem spune ca suntem dependenti? Dependenta poate fi fata de ceva sau fata de cineva. Stim ca placerea noastra s-a transformat in adictie, atunci cand pur si simplu nu mai avem control.
Nu mai controlam noi placerea sau situatia, ci invers.
In primul rand, nimeni nu-si da seama ca este dependent, decat atunci cand este un pic cam tarziu. Adica, in momentul in care, acel ceva sau cineva nu mai face parte din viata ta, tu nu mai esti in stare sa te simti bine.
Vrei acea doza, acel stimul, acea placere din altceva. Dependenta asta se creaza in timp. Devine astfel o obisnuinta. Dar pana sa devina o obisnuinta, ea a fost la baza o nevoie care trebuia cumva acoperita.
Realitatea poate fi dura…
Lipsurile si nevoile noastre pot fi coplesitoare uneori. Avem nevoie de ceva, de cineva, avem nevoie de iubire, de sex, de conexiune, de interactiune, de bani, de noroc si de multe alte lucruri. Fiecare si le stie. Doar ca, realitatea nu prea se grabeste, sa ne ofere tot ceea ce avem nevoie, nu?
Iar atunci cand nu reusim sa obtinem ceea ce ne lipseste, cautam in alte directii. Respectiv, in alti oameni.
Toti avem intr-o oarecare masura o dependenta. O adictie. Unii isi pot controla mai bine decat altii aceaste impulsuri. Dar, sunt unii dintre noi, care se pierd definitiv in aceasta dependenta.
Jocurile de noroc
In mod clar ati auzit sau stiti pe cineva apropiat care se confrunta cu aceasta adictie. La ei e putin diferita situatia. Au foarte mult diverstisment, asa zise sanse de a castiga bani multi si norocul de partea lor. Sau cel putin asa cred ei.
Este de ajuns sa guste o data din noroc si vor continua pana cand, se vor lasa consumati si controlati de joc in totalitate. Adrenalina este atat de puternica, incat, ei chiar cred ca de data asta vor da lovitura. Si chiar daca nu cred in asta, ideea ca poate, poate vor castiga ceva, este foarte vie in mintea lor.
Unii o fac din plictiseala, altii doar sa mai fuga putin de realitatea asta dura, cativa o fac de divertisment, perfect constienti ca este doar de amuzament si cam atat. Dar cei care se numesc dependenti si care deja sufera de pe urma acestei dependente, ei vor sa se opreasca dar nu pot…
Lupta este grea. Pentru ca au pierdut controlul. Dependenta incepe sa se manifeste impotriva noastra atunci cand, incercam sa ne oprim. Abia atunci realizam ca nu mai putem controla ceva ce de fapt, se poate controla.
Cum putem scapa de aceste adictii/dependente?
Inainte de a afla cum putem scapa de ceva ce tot noi am creat, ar fi bine sa aflam, cum de am ajuns in aceasta postura. Spuneam mai sus ca, toti avem intr-o oarecare masura dependente. Unele mai usoare decat altele. Iar felul in care gestionam aceste adictii, depinde de fiecare in parte.
Indiferent ca vorbim de o dependenta de alcool, dependenta de jocuri de noroc, dependenta de sex, dependenta de alta persoana, dependenta de droguri, dependenta de cumparaturi, toate aceste lucruri au un numitor comun. Durere. Factorul declansator care ne face, sa actionam asa cum actionam, este diferit pentru fiecare in parte.
Cineva s-a apucat de baut sau orice altceva, din stress, singuratate, tristete, dezamagire, suferinta in dragoste, pierderea cuiva drag si tot asa. La baza acestor dependente se ascund traume, drame, lucruri nespuse, lucruri ascunse, care intr-un final rabufnesc prin aceste adictii.
Devenim dependenti si lasam lucrurile sau persoanele sa ne controleze, pentru ca nu stim sa ne vindecam de ceea ce ne apasa. In unele cazuri, nici macar nu ne dam seama ca este ceva in neregula cu noi pana cand, prin comportamentul nostru reusim sa ne ranim pe noi cat si pe altii.
Ceva in interiorul nostru striga dupa ajutor dar in anumite situatii, nu stim sa ascultam. Nu intelegem ce ni se intampla si atunci, ca sa astupam durerea, ne aruncam in acele lucruri sau persoane care ne pot distrage atentia.
Adictia este o distragere de la adevarata ta problema
Putem sa ne vindecam de aceste excese. Pentru ca sunt niste excese la urma urmei. Putem sa ne oprim din a ne face rau noua si implicit altora. Dar pentru asta, avem nevoie sa stim de ce sau de cine anume fugim😊.
Desi, sunt multi care cred ca, au nevoie de ajutor exterior pentru a scapa de o dependenta, in realitate doar ei se pot ajuta. Trebuie sa intelegem ca in noi si din noi a izvorat problema. Ca dincolo de ceea ce aratam si spunem la suprafata, se afla o nevoie acuta de a fi ascultati si intelesi. De a fi iertati si iubiti…
Nu toata lumea care este dependenta de ceva anume, vede in asta o problema. Sunt multi care nu se vindeca niciodata de anumite adictii. Unii sfarsesc tragic, prinsi toata viata in aceste excese. Altii, pur si simplu reusesc sa le controleze. Si in asta consta combaterea adictiilor. Sa rezisti, sa te controlezi.
In incheiere
Toate lucrurile care ne stau la dispozitie, sunt pentru a fi folosite. Nu lucrurile ne folosesc pe noi, ci noi pe ele. Cand ne folosim de un lucru in exces, acesta din urma ne provoaca suferinta. Chiar daca la inceput simtim placere.
Sa nu uitam motivul adevarat pentru care, cautam in exterior lucruri, persoane, situatii, care sa ne faca sa ne simtim mai bine. NOI.
Dependenta de orice fel are la baza o stare interioara si pshihica, ce nu este rezolvata, inteleasa. Ceva in noi lipseste sau doare atat de tare incat, vrem ceva care sa ne scoata din asta. Pare mai usor sa fugi decat sa o rezolvi, dar doar pare.
Ajutorul extern poate da randament doar daca lasi sa se intample. Doar daca vrei sa-ti schimbi starea si respectiv viata.
Introspectia este cea mai buna metoda de a combate o dependenta!
Â
Â
Â
Â
Ti-a placut articolul si doresti sa te informam cand publicam noutati?